Fiskefangst i Malawi

Dykkerteamet:

Et dykkerteam består af fire personer. Den mest erfarne dykker er også lederen. Det er ham som bestemmer i hvilke hold der dykkes og hvad de starter med at fange. Det er også ham, som har ansvaret for den fiskebog de deles om. Bogen bruges når de finder nye eller interessante fisk, for at bedre kunne artsbestemme dem med det samme og evt. til at finde han/hun af den pågældende art.

De dykker næsten altid to af gangen, medmindre det er dybere end ca. 32 meter, da kompressoren har svært ved at levere luft til to personer på de dybder.

Kompressor

Selve kompressoren er trukket af en Honda fire-taktmotor på 4,5 HK. Kompressoren fylder en 12 liters dykkerflaske op som også bruges til reservedunk, hvis motoren løber tør for benzin og skal tankes op. Fra flasken fordeles luften til de to dykkere via hver sin lange slange. Til sidst er der et rygskjold hvor der er monteret en slange med regulator som bruges til normalt dykkerudstyr.

Den eneste filtrering på dette system er et par luftfiltre monteret på kompressorblokken. Jeg tror ikke Arbejdstilsynet vil godkende det i Danmark. På kompressorer til dykkerbrug er der altid vand og olieudskiller før luften presses igennem et kulfilter, der i øvrigt skal skiftes med jævne mellemrum.

Udstyret får en ret hård behandling, da de løfter det på enhver tænkelig måde. For eksempel løfter de det gerne i studsen til slangen. Dette resulterer i en masse utætte samlinger hvor luften slipper ud.

Til at tætne disse utætheder med bruges rigeligt med plastikstrimler omviklet med snøre! Det kan da stoppe lidt af luften…

Kompressorblok

Imens der er dykkere nede, er der én ansvarlig for at kompressoren altid kører og dykkerne ikke løber tør for luft. Den anden er ansvarlig for at båden følger dykkernes rute under vand, dette gøres med årer så man ikke ved et uheld klipper slangen med propellen. - Dét kan som bekendt give nogle ubehagelige konsekvenser… Grunden til at de følger dykkerne er, at deres slanger ikke er længere end ca. 60 meter.

Dykkerne deles om et net på ca. 2 meter i højden og 12 meter i længden. Normalt arbejder de i hver sin ende af det uafhængigt af hinanden, medmindre det er meget hurtige fisk hvor det er nemmere at være to.

Dykker på vej

Når en dykker ser nogle fisk på ordren eller hvad der kaldes ”specials” dvs. sjældne fisk, begynder han at placere nettet udenom fisken i en sådan afstand, at den kan jages ind i det og tages med hånden. En erfaren dykker kan have op til 14 fisk i størrelsen 8-12 cm i hans hænder samtidig med, at han svømmer rundt med nettet og en tønde til fiskene. Når han har nok fisk placeres de i tønden og fangsten fortsætter.

Placidochromis milomo

Efter de er færdig med fangsten bliver tønden enten sat til dekompression på et tov markeret med en bøje eller placeret sammen med nettet og dykkerne går op for at bytte plads med dem i båden.

Dermed er der hele tiden to personer i båden og to som arbejder under vandet. De to over vandet får reduceret nitrogenindholdet i blodet, hvilket er nødvendigt. På den måde udnyttes arbejdsdagen fuldt ud.

Første gang de placeres i tønderne til dekompression er det ca. 5 meter højere oppe end hvor de blev fanget. Hvis de kommer højere op vil svømmeblæren udvides hurtigere end trykket kan forsvinde ud af den og fisken vil dermed dø.

Fiskene er placeret til dekompression i mindst 6-7 timer, sartere arter får op til 1 dag før de hæves 5 meter til næste dekompression. Denne dekompression kan godt tage flere dage indtil fiskene hænger 1-2 meter under overfladen og klar til at blive samlet op og transporteret hjem.

Sedeman og Shaibu sorterer fisk

En tønde med bla. Melanochromis johanni eastern, Melanochromis dialeptos

Melanochromis johanni eastern, Melanochromis dialeptos

Search

Afstemning

Kontakt Info

 
 

MalawiCarsten

E-mail: kontakt@malawicarsten.dk

Service til hørehæmmede

 

 Nyhedsbrev 

  

MalawiCarsten ® er et registreret varemærke

  

 

Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)